Feed on
Posts
Comments

Novosadski sajam – utisci

Utisci sa upravo završenih jesenjih sajmova u Novom Sadu su bolji nego prethodne godine. Organizatori sajma potrudili su se da obezbede značajnije učešće izlagača u odnosu na prošlu godinu. Tu su kao poseban segment opštine, koje predstavljaju mogućnosti za investiranje u svojim sredinama. Neke opštine su se jako dobro pripremile (i tehnički dobro opremile) za sajam, dok na štandovima nekih opština gotovo da nije bio prisutan niko.

Na sajmovima bankarstva i informatike nije bilo značajnijeg napretka u odnosu na prošlu godinu.

Poseban utisak na mene je ostavio predsednik Opštine Bački Petrovac Jan Sabo. Gospodin Sabo je na tribini “Kako da komuniciramo sa investitorima” promovisao svoju tezu da je bolje investirati u turizam i dovesti strane turiste nego ponuditi parcele za izgradnju fabrika. Svoju tezu potkrepio je time da nema prepreka za strane turiste da dođu i ostave svoj novac, dok fabrike koje su izgrađene u industrijskoj zoni i koje nameravaju da izvoze imaju prepreke u vidu carina, kontigenata i sličnih instrumenata zaštite nacionalnih tržišta. Takođe, naveo je da se u razvijenim evropskim zemljama 80% prihoda ostvaruje iz sektora usluga.

Bez obzira što je kao i ostale opštine pripremio industrijsku zonu za investitore, razvoj opštine vidi u podsticanju turizma i visokoškolskom obrazovanju. U okviru projekta “Dunavski san”, pripema se izgradnja etno sela i pristaništa na Dunavu. U oblasti obrazovanja dogovoreno je otvaranje isturenih odeljenja dva slovačka fakulteta (Medicinski fakultet i Fakultet evropskih studija za regionalni razvoj).

Bački Petrovac nalazi se 20-ak kilometara severno od Novog Sada. Opština ima oko 15000 stanovnika u četiri naselja.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply