Feed on
Posts
Comments

A.D.Direktan povod za ovaj post je članak objavljen na sajtu Dnevnika (“Bolje da se privatizuju nego što se zadužuju“). Iznenadila me je izjava Milana Kovačevića – konsultanta za strana ulaganja – povodom vesti da je Telekom pokrenuo postupak za dobijanje 700 miliona evra kredita:

Citat:

Iako je zvanično saopšteno da za ovaj kredit neće garantovati država, a svojevremeno je i generalni direktor Telekoma Srbije Draško Petrović izjavio da investiciju neće platiti građani Srbije iz svog džepa, Kovačević kaže da za njega to nije nikakva olakšavajuća okolnost. – Uopšte nisam siguran da će tako i biti, jer se, zbog ustrojstva javnih preduzeća, bojim da bi u nekim slučajevima poverioci mogli da tvrde da i država ima odgovornost za njihovo poslovanje, pa i za servisiranje kredita – upozorava Kovačević. On pri tom podseća da se imovina javnih preduzeća tretira kao državna, te da država upravlja tim kapitalom. Upravo to bi za neke poverioce mogla biti “nit” koja bi državu direktno povezala sa Telekomom, ako zapadne u probleme s otplatom kredita.

Telekom Srbija a.d. je ustrojen (osnovan) kao akcionarsko društvo. Osnovna stvar koja se tiče akcionarskih društava je da osnivači (ulagači) odgovaraju za poslovanje društva do visine svog uloga, pa mi nije jasno kako “poverioci” mogu prebaciti obavezu na državu – u ovom slučaju Srbiju. Da li poverioci mogu prebaciti obavezu i na državu Grčku jer drugi akcionar Telekoma Srbija a.d. je grčka telekomunikaciona kompanija OTE (koju je osnovala Grčka država i koja još uvek ima značajan udeo u vlasništvu kompanije).

Ako se uzme u obzir da je Siti banka bila savetnik prilikom kupovine Telekoma Srpske, verovatno je bolje upoznata sa poslovanjem Telekoma Srbija a.d. od našeg konsultanta, jer se na kraju odlučila da kreditira Telekom.

Citat:

To je, dobrim delom, bacilo novo svetlo i na angažman Siti banke, koja je u prvoj fazi i bila finansijski savetnik Telekomu Srbije na tenderu za kupovinu Telekoma Srpske. Sada je, dakle, očito, da u tom poslu Siti banka nije samo savetovala Telekom Srbije, već je, verovatno, na izvestan način nagovestila i da će mu pomoći u traženju novca za isplatu izlicitirane cene.

Pitam se da li je novinar dobro razumeo i preneo izjavu konsultanta za strana ulaganja.

3 Responses to “Čudna izjava konsultanta za strana ulaganja”

 1. on 21 Feb 2007 at 23:25 netomc

  Suština ove (poslovne)politike se može videti u sledećem citatu iz Dnevnika:

  “…Konačno, naglašava ovaj ekonomista, ako se ispostavi da ovaj potez nije bio dobar, onda će, naravno, ceh opet platiti poreski obveznici, jer sve iza čega stoji država, odnosno državni kapital indirektno predstavlja i rizik za poreske obveznike.”

 2. on 22 Feb 2007 at 08:16 rodoljub

  Mislim da neće u ovom slučaju koji je naveden. Poreski obveznici plaćaju ceh zato što pomenuta kompanija zloupotrebljava monopoliski položaj i nudi jako loše usluge. Takođe, mislim da je potpuno opravdano pitanje – zašto se Telekom zadužuje i kupuje drugu kompaniju, a nema sredjenu situaciju u svom dvorištu?

 3. on 22 Feb 2007 at 10:31 rodoljub

  Koliko vidim akcije Telekoma Srpska rastu:

  Rekordna cijena akcija Telekoma Srpske:
  http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=6121&meni=5

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply