Feed on
Posts
Comments

Obnovljiva goriva

Obnovljiva gorivaU hotelu Hajat juče je održana konferencija “Obnovljiva goriva – put ka energetskoj nezavisnosti”. Konferenciju je organizovao časopis Ekonomist.
Uvodnu reč na otvaranju konferencije imao je gospodin Siegfried Meyer iz Austrijskog Biodizel instituta (pogledajte video). Gospodin Meyer je bio i moderator prvog panela – “Etanol i biodizel – goriva budućnosti”.
Na panelu su izneti ekološki i ekonomski aspekti obnovljivih goriva. Istaknuto je da direktiva Evropske unije nalaže da neophodno učešće obnovljivih goriva do 2020. godine bude 20%.
Najinteresantnije prezentacije na ovom panelu su bile vezane za projekte koji se realizuju u Srbiji. Prvo je gradonačelnik Zrenjanina gospodin Goran Knežević predstavio projekat izgradnje fabrike za proizvodnju bioetanola (investitor je američko-mađarska kompanija Biotech energy). Izgradnja fabrike vredne 416 miliona evra nažalost je odložena za šest meseci iz razloga što još nije konstituisana nova vlada koja bi trebalo da pripremi određene zakonske akte. Međutim, u Srbiji postoji i uspešno realizovan projekat u ovoj oblasti. To je Fabrika za proizvodnju biodizela u Šidu. Investitor, kompanija Victoria Group, uložila je u gradnju ove fabrike za proizvodnju biodizela 40 milona evra. Fabrika treba da počne sa radom za nekoliko dana, u šta se mogu uveriti i učesnici konferencije za koje je danas organizovan obilazak pomenute fabrike.

Veliki broj učesnika konferencije premašio je očekivanja organizatora, što je znak da je ova problematika veoma interesantna u našem poslovnom okruženju.

4 Responses to “Obnovljiva goriva”

 1. on 09 May 2007 at 16:38 Veličković::blog

  Za one koji žele da saznaju više o dobrim i lošim stranama zamene fosilnih obnovljivim bio-gorivima Komisija za energiju Ujedinjenih nacija pre par dana objavila je izveštaj pod naslovom “Sustainable Bioenergy: A Framework for Decision Makers” (Održiva Bioenergija: Platforma za odlučivanje).

  Ukratko u izveštaju se iznose pozitivne strane upotrebe prirodnih goriva ali i nalazi istraživanja koji upozoravaju kako je energija dobijena iz biomase mnogo efikasnija kada se umesto u transportu (biodizel i etanol) koristi za istovremeno zagrevanje i stvaranje (električne npr.) energije. Izveštaj takođe upozorava da pored obezbeđivanja čiste energije, povećanja prihoda i otvaranja novih radnih mesta u siromašnim delovima Sveta nekontrolisana upotreba bio-goriva može dovesti do “neizdrživog” porasta cena hrane, zemljišta i poljoprivrednih proizvoda u istim tim zemljama. Nekontrolisana proizvodnja i povećana potražnja za bio-gorivima već sada dovodi do toga da se velike površine šuma u nerazvijenim zemljama “raščišćavaju”, posebno u jugoistočnoj Aziji, kako bi se zadovoljila povećana potražnja za biomasom čime se indirektno povećava emisija ugljen-monoksida i eliminišu pozitivni efekti upotrebe bio-goriva.

 2. on 09 May 2007 at 17:00 exdedamraz

  Za sada, josh uvek nema nove vlade, …, a kada ce ,to niko ne zna ,…, pomenuli ste investiciju vrednu 416 miliona evra, 10x veca od prethodne u Shidu,…,poshto sam se bavio ekologijom -reciklazom,znam kolika je briga drzave i njenih cinovnika kada su takvi projekti u pitanju,…, takvi projekti samo im sluze za slikanje pred i posle izbora,…, pojma oni nemaju shta je ekologija , a ponajmanje koje su ekonomske dobiti od iste!!!

 3. on 09 May 2007 at 17:19 Bob Rock

  Jako zanimljiva problematika. Obnovljiva goriva su svakako potrebna ali nece resiti osnovni problem. A to je niska energetska efikasnost. Uz to, nus-efekti proizvodnje biodizela su takodje problematicni. Nisam bio na konferenciji pa ako imas jos neke prezentacije ili linkove bio bih zahvalan ukoliko bi ih podelio sa nama.

 4. on 10 May 2007 at 11:15 rodoljub

  @Veličković::blog

  >nekontrolisana upotreba bio-goriva može dovesti do
  >“neizdrživog” porasta cena hrane, zemljišta i
  >poljoprivrednih proizvoda u istim tim zemljama.

  Konkretno na konferenciji su predstavljena istraživanja da u Srbiji to neće biti slučaj.

  @exdedamraz

  Potpuno ste u pravu…

  @Bob Rock

  U jučerašnjoj poseti fabrici biodizela u Šidu, predstavnici fabrike su istakli da je sekundarni proizvod pri dobijanju biodizela glicerin (85-procentni) za kojim ne postoji neka preterana tražnja na tržištu. Njihova namera je da izgrade postrojenje za dobijanje čistog farmaceutskog glicerina koji se lakše može plasirati na tržištu.
  Više datalja o tome će biti u narednom postu koji ću objaviti na blogu.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply