Feed on
Posts
Comments

SITO06U ponedeljak 28.05.2007. u Hotelu Hyatt održana je promocija publikacije SITO 06 (Srpski IT osmatrač), u organizaciji kompanije Mineco. Gospodin Milovan Matijević, direktor kompanije Mineco, je izjavio da publikacija daje odgovore na sledeća pitanja:
Šta se od IT-a prodaje u Srbiji? Ko kupuje? Ko prodaje?
O ovom istraživanju već sam pisao ranije, a promociju je pratila akcija da se 300 primeraka publikacije besplatno distribuira, i to:
– pre svega malim IT kompanijama, da shvate šta je to IT tržište
– IT korisnicima u poslovnom sektoru – da steknu uvid u IT ponudu
– predstavnicima državnih institucija i organizacija, koji mogu da ubrzaju razvoj IT struke
– redakcijama za IT važnih medija u Srbiji.Na prezentaciji je dat osvrt na istraživanje u 2006. i na prvi kvartal 2007. godine. Iznete su i procene za rast tržišta do kraja 2007. i u 2008 (podaci su prikazani u tabeli).

tabelaPrikazani su interesantni podaci koji se odnose na sklapanje računara u Srbiji. To su tzv. “žuti” računari. Udeo prodatih “žutih” računara na našem tržištu je oko 90%, dok ostatak od 10% otpada na “brand” računare.
Vodeći isporučioci “žutih” računara su: CT computers, List computers, Forum računari, PC centar.

2 Responses to “Srpsko IT tržište 2006. Trendovi 2007.”

  1. on 11 Jun 2007 at 08:36 netomc

    Meni je pogotovu interesantno predvidjanje u oblasti IT-a za 2008 (u smislu pozitvnog rasta) i nadam se da će se to ostvariti u budućnosti. Mislim i da je dominantnost domaćih brendova pozitivna u svakom pogledu na desktop i server tržištu, na notebook i PDA tržištu su po prirodi stvari dominantni svetski brendovi.

  2. on 02 Jul 2007 at 15:25 rodoljub

    Da budem precizniji, podaci koji se odnose na “žute” računare su vezani za desktop tržište. Na tržištu servera brojke su potpuno drugačije. Vodeći brendovi su HP, FSC i IBM. Tek na 6-om mestu su Intel bazirani serveri koje sklapaju CT computers, Desk i Asbis.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply