Feed on
Posts
Comments

fabrikaSa malim zakašnjenjem objavljujem tekst o poseti učesnika Ekonomistove konferencije “Obnovljiva goriva – put ka energetskoj nezavisnosti” Fabrici biodizela u Šidu. Posetiocima se obratio generalni direktor fabrike gospodin Nikola Vujičić. On je izneo informacije da je 1980. godine u Šidu sagrađena fabrika ulja “Mladost”. U fabrici je tada instalisana ruska tehnologija a proizvođeno je ceđeno ulje.

Pre tri godine fabriku je iz stečaja preuzela kompanija Victoria Group. Ruska tehnologija je zamenjena nemačkom tehnologijom (Lurgi). U poslednjih godinu dana u okviru fabrike ulja izgrađeno je i potpuno novo postrojenje za proizvodnju biodizela. Samo u novo postrojenje je uloženo 30 miliona evra, dok ukupna ulaganja u fabriku od preuzimanja do danas iznose celih 40 milona evra.

Fabrika zadovoljava sve evropske standarde i kriterijume i trenutno zapošljava oko 200 radnika. Kapacitet godišnje prerade je 200 000 tona zrna (suncokreta, soje i uljane repice). Inače, kompanija Victoria Group je najveći ugovarač setve uljarica u Srbiji. U ovoj grupi posluje i kompanija Soja protein iz Bečeja.

U okviru fabrike funkcioniše i savremena laboratorija za ocenu kvaliteta goriva. Kako ovako savremena laboratorija ne postoji na našim prostorima, kompanija je odlučila da pruža usluge ocene kvaliteta goriva i drugim zainteresovanim kompanijama.

U planu je i izgradnja postrojenja za destilaciju sirovog glicerina u farmaceutski, pošto na tržištu postoji veća potražnja za ovom vrstom glicerina.

Posle iznetih informacija generalnog direktora, posetiocima je omogućen obilazak fabrike, laboratorije i novog postrojenja za proizvodnju biodizela.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply